10 jaar gespreksgroep!   -   21 juni 2014

Zaterdag 21 juni, op midzomeravond, hebben wij onze jaarafsluiting van de gespreksgroep gehad. Dat is ondertussen een traditie geworden. Het was deze keer echter wel een bijzondere afsluiting, want het was tevens het einde van de gespreksgroep.

Wie zaten erin?
De gespreksgroep bestond dit jaar uit Jan Venema, Ellen Stikkelbroeck, Bertus Wijbenga, Margriet Wijbenga, Hinke de Groot (die doordat ze op Terschelling woont wat minder vaak langs kon komen) en Truus de Vries. En natuurlijk onze leidster, Joke Sprey. Zij heeft onze gespreksgroep jarenlang geleid en daarvoor verdient ze een hele grote pluim! Iedere maand kwamen we bij elkaar (m.u.v. de zomermaanden). We planden de data al ver vooruit, want ja, met die volle agenda’s...

Wat deden we?
Als we bij elkaar kwamen, begonnen we steevast met een bakje koffie of thee en de vraag hoe het met iedereen ging. Onder het bijkletsen vloog de tijd voorbij, dus dan moest Joke wel eens ingrijpen. Per één of twee seizoenen behandelden we een boekje dat we aan het begin van een seizoen uitkozen. Ons laatste boekje heette “Onbeperkt Houdbaar”. De boekjes bestonden altijd uit leesstof met tussendoor vragen. We bespraken wat ons opviel en wat we lastig vonden en beantwoordden de vragen met elkaar. Tussendoor even een tweede bakje koffie of thee met een koek erbij en ondertussen verder, want we moesten het hoofdstuk natuurlijk wel afronden.

Naast de gespreksgroep hebben we langgeleden ook een keer een jongerendienst georganiseerd, waarbij we ook nog op de planken hebben gestaan!

Eerdere afsluitingen
We hebben altijd bijzondere afsluitingen gehad:
  • 2004: een mooie wandeltocht gelopen over het Louwsmarpad bij de Lytse Geast. Toen we besloten een stukje af te snijden, werd het ineens een hele avontuurlijke tocht: slootjes, prikkeldraad, schrikdraad, stekelstruikjes…we zijn alles tegengekomen!
  • 2005: een wandeling gemaakt van Zuidlaren naar Haren en met elkaar gegeten bij Hinke en Truus in Groningen.
  • 2006: een interreligieuze dienst van de Basisgemeente in Leeuwarden bijgewoond. De dienst werd geleid door een dominee en een imam. Daarna hebben we lekker in de Prinsentuin gepicknickt.
  • 2007: een dienst in de Bethelkerk in Drachten meegemaakt. Deze dienst was zo spraakmakend voor ons dat we het er tijdens onze picknick en wandeling in Beetsterzwaag nog even over moesten hebben.
  • 2008: weekend bij Hinke op Terschelling doorgebracht. Heerlijk even uitgewaaid!
  • 2009: bezoek aan de synagoge in Leeuwarden gebracht, waar we konden kennismaken met het Jodendom. Na de dienst hebben we bij Eastermar gewandeld en daarna hebben we gebarbecued bij familie Wijbenga.
  • 2010: pitch-and-putt gespeeld in Zuiderburen, inclusief operatie “balletjes uit het water halen” ;-)
  • 2011: naar Aqua Zoo geweest.
  • 2012: met elkaar achter de Sanjes geluncht (waarbij iedereen massaal quiches van de Albert Heijn had ingeslagen :P)
  • 2013: dag bij Hinke op Terschelling geweest en bezoek aan het wrakkenmuseum gebracht. Bijzonder museum, waar mensen vanaf 2 meter gratis in mochten. Bertus was één van de gelukkigen :-)

Dit jaar hebben we opnieuw bij familie Wijbenga onder de veranda gebarbecued. Truus haar vriend Rob was er ook bij. Het eten en drinken was super voor elkaar, daar had familie Wijbenga voor gezorgd. Het was een gezellige afsluiting!


Foto: Rob Faltin                         Verslag: Truus de Vries